Hur funkar ränteavdrag?

Hur funkar egentligen ränteavdrag? Det är en fråga som många ställer sig varje år när det blir dags att deklarera. Att tänka på detta i god tid innan det är dags för deklaration kan vara en bra idé så att man är förberedd. Om man heller aldrig har tagit något lån förut kan frågorna vara extra många. Har man kanske tagit sitt första bostadslån är frågan om ränteavdrag är något som kan dyka upp.

Att ta ett lån innebär också att man kommer att behöva betala tillbaka en viss avgift i ränta till den som gett lånet. Detta beror på att det endast är via ränta som en långivare får tjäna pengar. Hur mycket man får betala i ränta beror på vilken typ av lån det är man tagit, om det är ett privat lån eller ett lån från en bank. Ofta har privatlån mycket högre ränta.

Till att börja med så kan man aldrig få mer i avdrag än vad man drar in i skatt. Vad får man då göra avdrag på när det gäller ränta? Jo, du kan göra avdrag för de olika räntor som du lagt ut pengar för under det senaste året du haft inkomst. Detta är endast möjligt att göra avdrag på för de räntor gällande lån som du har personligt ansvar för att betala, eller har betalat. Det är alltså möjligt att få tillbaka en viss procent av pengarna man betalat i ränta. Har man räntekostnader på upp till 100 000 på ett år finns det en möjlighet att få tillbaka upp till 30 % av dessa.

ränteavdrag

Leave a Comment