Spara pengar med utökat Rut-avdrag

Rut-avdrag är en förkortning av orden renhållning, underhåll och tvätt. Begreppet använder man för att beskriva skatteavdrag när man nyttjar tjänster för husarbete. Sedan årsskiftet 2016/2017 har man också utökat vad avdraget gäller, och nu kan man även få ett avdrag vid underhåll och reparation av vitvaror. Förutsättningar för att få använda rutavdrag är att arbetet utförs i köparens fastighet, eller i köparens trädgård. Om man hyr en lägenhet och köpt till exempelvis en vitvara, kan man också nyttja rutavdraget. rut-avdrag

Rutavdraget är ingenting köparen själv ordnar med. Det är utföraren av exempelvis trädgårdsarbete som drar av en del av arbetskostnaden. För rutavdraget gäller endast arbetskostnad, aldrig material. Det finns också en maxgräns på hur mycket man kan nyttja rut- och rotavdraget (30 % skattereduktion på en ombyggnation) per år. Det ligger på femtiotusen kronor och nollställs alltså varje år. Avdragen gäller hus och hushållsnära tjänster. Man kan inte få rutavdrag för exempelvis en lekstuga eller ett växthus.

Varför finns då dessa avdrag? Egentligen fanns det två stora anledningar till att rot- och så småningom – rutavdrag infördes. Dels var det för att få igång husbyggen, ombyggnationer och renoveringar i Sverige. Året för införandet var 2004 och då hade mängden husbyggen/förändringar stått stilla under en tid. För att hålla bostäderna i trim instiftades avdraget av regeringen. Den andra stora anledningen var att få bort svartjobben.

Förra året nyttjade flera miljoner svenskar Rut- och rotavdraget. Dock kan två ägare nyttja varsitt rut- eller rotavdrag till samma hus vilket då ger dubbelt så många nyttjande, även fast det rör samma hus.

 

Leave a Comment