Sverige på väg mot Euro?

EU-kommissionen har möte nu den 31:e maj i Bryssel. På mötet ska flera frågor diskuteras och bland annat ska Euron specifikt lyftas upp. Europeiska unionens vill såklart se till att Euron fortsätter gå stabilt och om möjligt även tvinga alla dessa länder som idag är medlemmar inom EU att byta valuta. I och med Frankrikes val detta år och om vi hade fått ett chockresultat där Le Pan hade vunnit så hade euron åkt på en riktig smäll och skadat de flesta länderna i Europa. Länderna som inte har euro som valuta men är medlemmar i EU är Danmark, Tjeckien, Kroatien, Rumänien, Polen, Bulgarien och Ungern. Storbritannien har inte heller euro men de ser ut att lämna EU inom en snar framtid efter Brexit och kommer därför inte vara inkluderade i detta beslut.

Detta är fortfarande obekräftade nyheter, det är läckta anteckningar som ska ha kommit från två EU-kommissionärer. De ska båda ha träffats för att diskuterat vad som ska tas upp och hur man ska ta upp vissa saker i EU mötet nästa vecka. Tyska tidningen Frankfurter Allgemeine som har läckt dessa anteckningar och flera medier i Sverige bland annat SVT har val att rapportera om detta.

Eurons framtid styrs av alla länder som nu har den som valuta. Det är alltså EU ministrar som möts för att verkställa hur euron ska skötas. Länder som inte har euro får inte delta, men skulle fler skaffa det blir det en mer demokratiskt i Europa. Man ska ge länder fram till 2o25 innan det är krav att byta valuta. Det här är ingen ny fråga i Sverige utan detta togs upp i en folkomröstning där en klar majoritet valde att rösta nej.

EU har redan dementerat alla dessa rykten och enligt Dombrovskis ska det inte vara någon deadline över kravet att byta över valutan, utan om uppmuntran att alla medlemsländer ska ansluta sig i enlighet med anslutningsfördragen och göra ett nödvändigt arbete. Riksdagen har också kommenterat detta och det har inte varit några positiva uttalanden sett från EU:s håll. Ann Linde EU-minister menade att frågan saknar relevans och att man redan har förklarat att man inte tänker gå med i euron eller har heller ingen tanke att ändra sig. Finansministern valde ett mer politiskt svar och sa att det helt enkelt endast Sverige och svenska folket som bestämmer om man ska med i euron eller inte och ingen annan.

Lena Mellin, kolumnist på Aftonbladet, är inne på samma spår som finansministern. I de läckta dokumenten så ska Danmark har ett undantag från kravet men det har inte Sverige. Men det ska ändå mycket till för att Sverige ska gå över till EU. Först och främst så tar hon upp Polen som flera gånger på sistone har gått emot EU och inga större straff har delats ut. Dessutom så respekteras folkomröstningarna i Bryssel och svenska folket har redan sagt sitt.

Nu får vi följa rapporteringen kring mötet nästa vecka. Där lär säkert vara flera övervakningar från de svenska medierna när såpass viktiga frågor tas upp. Ett beslut att byta valuta kan ha både sina fördelar och nackdelar. Men Sverige har klarat sig riktigt bra såhär långt och frågan är om inte det är bäst att fortsätta med den egna svenska kronan.

Leave a Comment