Vad Brexit innebär för Sverige

Ett resultat som verkligen chockade hela EU var att folket i Storbritannien hade valt att dra sig ur. Ett av de starkaste länderna i union valde att lämna och det kommer så klart att ge konsekvenser både inom EU men även för oss svenskar. Först och främst så försvagas unionens position när ett såpass stort land lämnar och man blir inte lika kraftfull utan. Theresa May lämnade in det officiella brevet till EU:s ordförande förra månaden. Nu har förhandlingarna dragit igång och man försöker hitta de bästa lösningarna.

Vi kan börja med de kortsiktiga konsekvenserna och det finns faktiskt inte så mycket. Hela processen förväntas dröja två år innan den är färdig och kommer därför under tiden inte hända så mycket. Det enda saken som egentligen hände var att punden föll ganska hårt i början och har kommit tillbaka lite men fortfarande inte så bra som innan valet. Det innebär främst att Storbritannien blir inte lika kostsamt för oss turister att åka dit. Även Apple insåg detta och var tvungna att höja app priserna på Apple Store med cirka 25% för att inte gå i förlust.

De långsiktiga konsekvenserna är inte helt klara ännu. Det pågår nu intensiva förhandlingar och Storbritannien gör allt för att få en rörlig handel medan EU försöker pressa de för att visa att man fortfarande är starka. Skulle man inte få till ett fritt handel avtal kan det slå hårt på de brittiska företagen och man kan tvingas flytta produktion för att komma närmare EU. Sverige är då en möjlig destination då Storbritannien har så mycket som över 300 miljoner kronor investerade i Sverige och det är 12% av de utländska investeringarna Storbritannien har gjort. Storbritannien är dessutom Sveriges fjärde export land och därför också ett otroligt viktigt land. Därför kommer handel avtalen som fortfarande förhandlas vara livsviktiga. Får man inte till några som inte stör marknaden kan vi se katastrofala konsekvenser.

Inom själva unionen så har Sverige fått en hård smäll. Storbritannien och Sverige röstade liknande i 17 av 19 omröstningar. Utan de tappar vi vår närmsta allierade. Med tanke på vad som också kan ske i Frankrike så ligger Sverige otroligt dåligt till i EU. Det kan innebära ett maktskifte och Sverige har allt förlora i ett sådant läge. Dessutom så väntar ett val i Storbritannien igen och beroende på vem som vinner där kan vi också se större problem än väntat.

Det har varit olika prognoser där ett dröms scenario skulle förmodligen inte betyda så mycket för Sverige men i mardröms scenarion kan svenska företag få tag några smällar. Men det är fortfarande för tidigt att dra en slutsats. Utan det kommer svänga mycket, upp och ner. Politiker kommer uttala sig och försöka pressa EU samtidigt som EU kommer göra detsamma tillbaka. Det är därför ingen som vet hur det kommer gå. Men under tiden kan svenskar som är bosatta i Storbritannien få det tufft. Då man förmodligen kommer få söka arbetstillstånd och även uppehållstillstånd för att kunna få stanna kvar i landet. Det bor nästan 90 000 svenskar redan i Storbritannien allt i från studenter till företag med flera anställda. Det blir nog de som får lida mest till en början.

Leave a Comment