Emanuel Macron – namnet som Sverige hoppas på

Det är återigen dags för valvaka i Frankrike. Det är dessutom ett viktigt val för oss svenskar då det kan verkligen visa hur Europa kommer att styras framöver. Sverige har redan tagit en hård smäll när Storbritannien röstade för att dra sig ur union. Storbritannien röstade som Sverige i 17 av 19 omröstningar. Med de ur spelet måste Frankrike tillsammans med Tyskland jobba mer med Sverige för att kunna hålla den starka positionen. I den första omgången fanns det två vinnare. Emanuel Macron som är ledare för mitten och Marine Le Pen som är ledare för den extrema högern i Frankrike, Nationalist Fronten.

De första prognoserna är just nu ljusa om man tänker på hur välmående Europa skulle vara om Macron vinner det andra valet som kommer att hållas sjunde maj. Macron talar nämligen för ett öppet Europa och Frankrike där handeln ska enkelt flyta genom hela Europa. Som respons på hans starka val steg Euron i morse. Investerare ser Macron som den perfekta ledaren för Frankrike. Samtidigt kommer samtliga som röstade på vänstern i det första valet att rösta på Emanuel Macron. Då mardröms scenariot för dem är att Le Pen tillsammans med Nationalist Fronten får en majoritet.

Precis som de flesta i högerextrema Europa så vill Le Pen stänga gränserna och göra det lite svårare för alla att komma in i Frankrike. Något som såklart skrämmer alla investerare då många länder i Europa har ett starkt band med Frankrike. Bland annat Nederländerna och Belgien. Där de tre länderna handlar ganska fritt mellan varandra. Skulle Le Pen vinna valet så kommer gränserna att stängas och allt kontrolleras vilket betyder att handeln kommer iallafall en början att bromsas upp, något vi såklart i Sverige inte hoppas på. Dessutom så skulle euron falla något precis som punden efter Brexit.

Från Sveriges perspektiv så kommer maktspelet att vara den viktigaste faktorn. Skulle Le Pen vinna så skulle samarbetet med Sverige att minska och Sverige kan inte tappa fler allierade i union då man redan sitter i en svagare sits idag än för två år sen innan Brexit. Med Macron så kan man få en sorts försäkring att båda länderna kommer ha ett liknande tänk för att göra union starkare och får Europa att fortsätta växa. Dessutom så kan frågan att lämna union bli mer verklig och frågan är om union klarar av en sån tuff smäll till.

Precis som nämnt ovan så är de första prognoserna positiva för alla som önskar att EU ska betyda fri rörelse inom Europa. Enligt Opinionway som gav en prognos så tidigt som i morse förväntas Macron vinna med cirka 61% i valet den sjunde maj. Liknande siffror gav Ipsos i lördags. Skulle dessa siffror stämma kan Sverige andas ut tillsammans med hela EU. Men detta är såklart endast prognoser och vi får vänt ända till sjunde maj för att få det definitiva svaret. Vi har redan fått två skrällar i USA och Storbritannien, vindarna blåser mot extrem högern nu frågan är om vi får ännu en skräll i Frankrike.

Leave a Comment