Kan Digimail vara något?

Tänk dig en digital brevlåda som inte är samma som din e-post. Detta finns sedan ett par år tillbaka och kallas för Digimail. Den används främst av myndigheter och kommuner och är tänkt som ett miljövänligare och snabbare alternativ än vanlig papperspost. Om man lyckas få privatpersoner att ansluta sig till detta via appar i sina smartphones kommer myndigheter som skatteverket och arbetsförmedlingen att spara enorma summor på porto och papper. Samtidigt får du som privatperson all myndighetspost samlat på ett och samma ställe.

Även som liten företagare kan detta vara en bra sak att använda. Via Digimail kan du numera även skicka fakturor till dina kunder. Med hjälp a e-legitimation hålls din postlåda säker och spärrad från andra nyfikna.

Av de som leverar Digimaillösningar i Sverige verkar Bring och Kivra ha kommit längst, så det finns lite olika lösningar.

Mest troligt är detta något som kommer att växa ännu mer med tiden när fler företag, kommuner och myndigheter ansluter sig.

Om man har många myndighetskontakter eller far och reser omkring mycket kan detta var en smidig lösning. Det blir enklare att hålla reda på sina papper och fakturor och liknande. Istället för en stor portfölj med två, tre pärmar med papper behöver man bara sin telefon, dator eller surfplatta så har man allting där, lättsökt och sorterat från start.

I Danmark drog man igång liknande projekt redan 2001 men här i Sverige var det inte förrän runt 2014 det hände något på området. Då var Tomelilla den första kommunen som anslöt sig. I Danmark har det dessutom instiftats en lag som säger att alla vuxna måste ha en digital postlåda, om det inte föreligger särskilda skäl för att slippa vill säga. På det viset har danskarna verkligen lyckats dra ner på pappersposten från myndigheter och företag vilket gynnar både miljön och människan.

digimail

Leave a Comment