Nytt regieringsförslag med räntetak på 40% ränta

Det väntade regeringsförslaget angående snabb-lån har nu utvärderats av regeringen och det nya förslaget innefattar bland annat räntetak på 40%. Förslaget kommer tillsammans med en hel del olika förslag på hur man ska “rensa upp bland oseriösa aktörer”. Man vill i praktiken att ett lån på tex 10000 aldrig ska kunna komma över 20000 i total kostnad, även med dröjsmålsränta. Omlån eller förlängning ska inte heller vara tillåtet och på så viss ska man komma undan att en låneinstitution kan hålla en låntagare betalningsskyldig utan slutdatum.

Förslaget ska först ut på remiss innan det färdiga lagförslaget kan tas i riksdagen. Bortsett ifrån räntetak har man sett över behovet av att avtalen signeras på riktigt mot elektronisk ID, som är det enda som krävs just nu. Då bankerna använder sig av mobilt ID, så lutar man åt att låta just detta bero. Däremot så vill man, ifrån Konsumentverkets sida, att alla webbsidor måste ha information om vad det innebär att skuldsätta sig för högt. Konsumenterna måste, enligt dem, varnas för vad de ger sig in på och hur det påverkar resten av livet.

På europeisk nivå finns de här förslagen redan i de flesta andra länder. Det är framför allt den dubblande dröjsmålsräntan som gjort att skuldfällan blir så stor, och den drar lätt iväg till hundratals procent annars. Ett indrivningsföretag tar kanske sedan ut sin egen ränta på den obetalda räntan och det blir ett ekorrhjul av fördubblade skulder.

Återigen kan man konstatera att de här kanske enbart kommer vara till hjälp för några få och dessvärre mest troligt de personer som av någon annan anledning fallit genom andra former av inkomst trygghet som det redan är. Att ta sig ifrån en inkomst grupp till en annan utan att vara i skuld är idag nästan helt omöjligt. Materiella förväntningar och krav driver på denna imaginära form av ägande och ingen generation vill vara fattigare än den tidigare.

rantetak

Leave a Comment