Samla lån

Dagen man fyller 18 år börjar livet på riktigt. En helt ny värld öppnar sig. Man får helt plötsligt tillgång till en lång rad av produkter och tjänster. Man får exempelvis ta körkort, gå ut på krogen och ta lån. Som 18 åring ser livet ut som en dröm. Man vill göra alla saker samtidigt. Ta körkort, hänga på krogen både onsdag, fredag och lördag. Såklart vill man också ha dem där dyra kläderna och den senaste telefonen för 10 000 kr.

Man får kanske både studiebidrag och jobbar extra så man skall ju ha råd med allt. Pengarna tar slut i mitten av månaden. Men den där radioreklamen från Ferratum som säger att man får låna upp till 15 000 kr räntefritt i 30 dagar låter som ett schysst erbjudande. Helt plötsligt har man 15 000 kr extra att shoppa loss för och spendera på krogen. Månaden därpå när låneavin dimper ner i mejlen känns det tråkigt att lägga hela lönen på att betala tillbaka ett tidigare lån. Att delbetala fakturan låter som ett utmärkt erbjudande. Det får kosta vad det kosta vill. Plötsligt går bilen sönder och man åker på en reparation på 20 000 kr. Det finns ingen buffert för att klara den kostnaden. Man tar ytterligare lån efter lån för att betala tillbaka gamla lån. Man är inne i den onda lånecirkeln.

När man har tagit några snabblån blir räntekostnaden relativt hög till sin inkomst. Att lägga en stor del av sin lön på räntor är inte hållbart i längden. Det blir också svårt att betala tillbaka lånet om man precis har råd med räntan men inte att amortera lånet. Tro det eller ej, men lösningen i dessa fall är att ta ett nytt lån. Självklart skall man inte ta ett nytt smslån. Man ska istället ta ett samlingslån. Det är ett privatlån på en större summa med en ränta som ligger långt under sms-lånens ränta. Det gör att man sänker sin lånekostnad markant. Man har därmed råd att både betala ränta och amortera på sitt lån. Det finns hemsidor som www.samlalånen.com som bara jämför samlingslån. Ett samlingslån är ett privatlån som man använder för att betala tillbaka sina små och dyra krediter.

bild på pengar

Leave a Comment