Inkassobolag i massor

Det finns en uppsjö av inkassobolag i Sverige och det poppar hela tiden upp nya. Inkassobolag är ofta kända för regelbundna namnbyten. Det är en verksamhet som kan sägas pågå i gränslandet mellan indrivning och ren kriminalitet. En lukrativ bransch och man ska akta sig för att hamna i klorna på inkassobolagen. Många inkassobolag lever gott på fakturaköp, s.k. factoring, vilket innebär att de köper företagens förfallna skulder mot en lägre kostnad än den ursprungliga skulden. Det finns heller ingenting som är så lukrativt för dessa bolag som påminnelseavgifter och förseningsavgifter, så dessa bolag ser mer än gärna att du blir sen med din inbetalning och det är alldeles fantastiskt när du inte betalar alls.

Hur kan detta vara möjligt? Det beror på att de svenska lagarna ser ut som de gör. Ett företag har rätt att sälja sina förfallna fakturor till ett inkassobolag – som enligt lag har rätt, i sin tur,ta bra betalt för försenade och förfallna fakturor och bakom allt detta står kronofogden som inkassofirmorna kan vända sig till i de fall den drabbade inte betalar. Det är detta som är problemet, att kronofogden enligt lag måste rycka in vid förfallna och obetalda fakturor – även om det är Hells Angels AB som inte fått betalt.

Det finns många blufföretag som utnyttjar detta förfarande och därför har inkassofirmorna blivit en mycket lukrativ bransch. I Oktober 2017 började man dock se en ljusning på området efter att högsta domstolen gett Kronofogden rätt att avfärda indrivningar från oseriösa firmor, för att kunden ska ha råd att betala skulderna till seriösa företag. Skulden kvarstår dock. Kanske kommer ytterligare lagändringar i framtiden så att man slipper se oseriösa företag i verksamhet överhuvudtaget.

sveainkassobolag

Leave a Comment