Swedbanks bankomater sprutade ut pengar

Det var på onsdag kväll som larm kom om stora folksamlingar runt många av Swedbanks bankomater främst i Malmö och Göteborg. Köerna ringlade långa och ryktet spred sig över sociala medier: man kunde ta ut mycket mer pengar än vad man hade på kontot! Swedbanks bankkunder kunde ta ut summor långt över de vanliga gränserna. Vad hade hänt med Swedbanks bankomater?

Tidigare under dagen hade kunder rapporterat att de inte kunde ta ut några pengar alls från bankomaterna. När Swedbank åtgärdade det problemet fick det som bieffekt att bankomaterna istället sprutade ur sig pengar som kunderna inte ens hade på sina konton. Klockan tio på kvällen stängde Swedbank bankomaterna för transaktioner för kunder med bankens betalkort. Att så många sökte sig till bankomater var antagligen för att bankkunderna trodde att pengarna de tog ut var “gratis”. Innan midnatt hade felet åtgärdats och kunderna fick återigen nöja sig med de pengar de hade innestående på sina konton. Polisen var till en början inblandad eftersom det som skedde vid bankomaterna började likna upplopp. Efterhand som de fick in fler och fler larm bestämde de sig dock för att dra tillbaka patrullerna från gatorna och istället hänvisa till Swedbank att lösa problemet.

Vissa bankkunder har rapporterat att transaktionerna inte syns på deras kontoutdrag och många tror därför att pengarna faktiskt var gratis. Banken meddelade dock att de registrerat alla de överflödiga uttagen. Kunderna kommer antagligen bli väldigt snopna, även om vissa säkert var tacksamma för att de fick ta ut pengar ur bankomaterna med tomt konto. Enligt lagen är man också återbetalningsskyldig och de som drabbats kommer att kontaktas med en återbetalningsplan. Vägrar man att betala tillbaka kan banken dra kunden inför domstol. Det är alltså lätt att drabbas av eufori när bankomaterna helt plötsligt övertrasserar konton. Som denna nyhet visar är det dock inte särskilt kul eftersom pengarna bara är till låns.

swedbank

Leave a Comment